Str. Dr. Calistrat Grozovici, Nr. 1, Sector 2, București

secretariatinbi@mateibals.ro

021 201 09 80

Workshop WMD – Weapons of Mass Destruction 10 – 14 iulie 2023

' ); } ?>

În perioada 10 – 14 iulie 2023 Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” a fost gazda unui curs organizat de către Agenția pentru Reducerea Amenințărilor din domeniul Apărării (Defense Threat Reduction Agency, DTRA) din S.U.A. împreună cu Ambasada Statelor unite ale Americii la București, pe tema investigațiilor specifice și răspunsului în cazul unor atacuri bioteroriste (”WMD – Weapons of Mass Destruction – Investigations and Operations workshop course, with emphasis on bioterrorism response). Cursul a avut drept instructori din cadrul Biroului Federal de Investigații (FBI), specializați în gestionarea incidentelor care implică arme de distrugere în masă.

Deși activități cu tematică similară au mai fost organizate în România de către instituțiile americane menționate, cursul găzduit de către INBI ”Prof. Dr. Matei Balș” a fost o premieră, deoarece a fost pentru prima oară când o unitate aparținând sistemului de sănătate publică a fost implicată într-un astfel de eveniment, care de obicei se adresează instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională (SAOPSN). Această premieră a subliniat necesitatea cooptării instituțiilor din domeniul sănătății (umane, animale și respectiv a plantelor, conform conceptului ”One Health”) în gestionarea incidentelor ce implică utilizare de agenți biologici (în special bioterorism) și a evidențiat rolul esențial pe care îl joacă INBI ”Prof. Dr. Matei Balș” în managementul unor astfel de incidente, atât prin statutul de cel mai important spital de boli infecțioase din România (care va gestiona victimele unor eventuale atacuri bioteroriste) dar și datorită capabilităților extinse de identificare și analiză în laborator a agenților biologici, în vederea desfășurării anchetei de specialitate de către instituțiile din SAOPSN.

Acest lucru a fost subliniat și de către partenerii americani prezenți la eveniment, care au apreciat capabilitățile și resursele pe care INBI ”Prof. Dr. Matei Balș” le poate pune la dispoziția autorităților statului român. Aceștia și-au exprimat disponibilitatea de a continua parteneriatul cu instituția noastră, inclusiv prin organizarea unor viitoare cursuri și exerciții practice cu tematică similară, la care să participe atât reprezentanți ai unor instituții din S.U.A. cât și din România.

La finalul evenimentului, reprezentanții delegației americane au oferit  INBI ”Prof. Dr. Matei Balș” o plachetă festivă pentru a marca oficial această premieră și pentru a onora activitatea profesională deosebită a personalului INBI ”Prof. Dr. Matei Balș” și statutul său de centru de excelență în medicina românească.

Award_Ceremony.jpg

 

 Group Photo WIO B 10 14 July 2023

 

IMG 8566

Erik_teaching_romania.jpg

WIO-Bio_DTRA_Team_Group_Photo.jpg

 

IMG 8927

IMG 8945

Prosecutors Day 2 Romania

Lasă un comentariu