Str. Dr. Calistrat Grozovici, Nr. 1, Sector 2, București

secretariatinbi@mateibals.ro

021 201 09 80

Secţia clinică I – boli infecţioase adulţi

Clădire: Pavilionul 5, Parter

Șef Secție: Prof. Dr. Florin Alexandru Căruntu – medic primar

Descriere

Secția clinică I – boli infecțioase adulți se află la parterul Pavilionului 5, avându-l ca șef de secție pe Conf. Dr. Florin Alexandru Căruntu. Specificul secției este diagnosticul și tratamentul bolilor infecțioase pentru pacienții adulți. În acest moment secția figurează cu 51 paturi distribuite în saloane cu câte 2 sau 3 paturi, fiecare salon având grup sanitar propriu.

Numărul de pacienți îngrijiți în secția noastră este în medie de aproximativ 200 pacienți/lună, dintre care un procent important îl au și pacienții cu domiciliul în afara Municipiului București, sau pacienții transferați din alte spitale. Profilul acestora este variat și specific Bolilor Infecțioase, diagnosticarea acestora necesitând de cele mai multe ori investigații complexe pe care le putem efectua în secție.

Avem în desfășurare studii clinice de faza II, III și IV pentru pacienții cu hepatite cronice C, B, B+D și avem în vedere implicarea și în studii de faza I. Echipa este alcatuită din medici și asistenți medicali care efectuează periodic cursuri GCP conform cerințelor din studii clinice. Prin această activitate am contribuit la publicații de specialitate în reviste medicale naționale și internaționale.

Pe secție se desfasoară și activitate de învățământ pentru studenți și rezidenți, având posibilitatea de a accesa platforme specializate în susținerea cursurilor, seminariilor și altor activități didactice. Medicii rezidenți sunt îndrumați pentru obținerea unui nivel înalt de cunoaștere medicală conform noilor ghiduri de diagnostic și tratament.

Servicii

  • diagnosticul și tratamentul bolilor infecto-contagioase ;
  • diagnosticul și tratamentul bolilor sistemice la gazde imunocompetente;
  • diagnosticul, tratamentul și monitorizarea infecțiilor sistemice la gazde imunocompromise;
  • diagnosticul și tratamentul neuroinfecțiilor: virale, bacteriene, micotice, parazitare;
  • diagnosticul, tratamentul și monitorizarea infecțiilor acute și cronice cu virusuri hepatitice;
  • diagnosticul, tratamentul și monitorizarea infecțiilor sistemice sau de organ determinate de germeni cu sensibilitate redusă la antiinfecțioasele clasice;
  • diagnosticul și tratamentul bolilor febrile prelungite de cauza neprecizată;
  • diagnosticul, tratamentul și monitorizarea infecției HIV-SIDA și a infecțiilor oportuniste asociate acesteia;
  • diagnosticul și tratamentul infecțiilor fungice sistemice sau de organ;
  • diagnosticul și tratamentul zoonozelor;
  • diagnosticul și tratamentul bolilor determinate de germeni patogeni care întrunesc profilul specialității de boli infecțioase;

Dotări

  • 51 paturi distribuite în saloane cu câte 2 sau 3 paturi, fiecare salon având grup sanitar propriu
  • Ecografie abdominală care se adresează în special pacienților cu hepatite cronice. Pe secție diagnosticăm și tratăm pacienți cu hepatite cronice B, C, B+D, hepatite cronice non-virale, hepatite acute cu virus A, E. De asemenea, ecografia abdominala ne este utilă pentru screeningul HCC la acești pacienți. Medicii de pe secția Adulți 1 au competentă de ecografie.
  • Elastografie utilă pentru stabilirea gradului de fibroză al pacienților cu hepatite virale, dar și non-virale, diagnostic necesar în vederea tratării acestora conform ghidurilor de tratament în vigoare.
  • Fibroscan necesar de asemenea în stabilirea gradului de fibroză al pacienților cu patologie hepatică, în vederea tratamentului.
  • Teste non-invazive de identificare a fibrozei, a activității necro-inflamatorii, a steatozei și a steatohepatitei alcoolice și non-alcoolice (Fibrotest, Fibromax, APRI…).
  • Teste de laborator de hematologie, biochimie, bacteriologie, genetică, imunulogie în vederea stabilirii diferitelor diagnostice de boli infecțioase. Medicii și asistenții medicali sunt instruiți periodic în vederea respectării procedurilor de recoltare și trimitere la laborator a acestor probe. Pentru prelevarea acestor probe, medicii au competență pentru efectuarea: puncției lombare, toracentezei, puncției articulare, PBH și altor proceduri minim invazive.