Str. Dr. Calistrat Grozovici, Nr. 1, Sector 2, București

secretariatinbi@mateibals.ro

021 201 09 80

Cabinet de endocrinologie

' ); } ?>

Coordonator: Dr. Geanta Roxana- medic primar

Cabinetul de endocrinologie din cadrul INBI” Prof. Dr. Matei Bals”, a fost creat in vederea diagnosticarii si a stabilirii conduitei de tratament a diverselor patologii endocrine, nou aparute, sau dupa caz , a monitorizarii unei patologii preexistente, la pacientii cu boli infectioase, ce se adreseaza spitalului nostru.

Descriere

1. Patologie tiroidiana:                                                                                                            

 • hipo si hipertiroidii de diferite etiologii;
 • tiroidite cronice autoimune Hashimoto, cu sau fara modificarea functiei tiroidiene;
 • Boala Basedow Graves;
 • noduli tiroidieni: unici sau multipli, micro sau macro, cu sau fara modificarea functiei tiroidiene, benigni sau maligni. Cancerul tiroidian cel mai des intalnit a fost papilar sau folicular, dar au fost si cateva cazuri de medular, unul de anaplastic si unul de limfom tiroidian.
 • tiroidite subacute virale sau acute bacteriene, frecvent intalnite in context infectios;

Tinand cont de posibilitatea investigarii functiei tiroidiene de catre laboratorul spitalului si de faptul ca acest cabinet este dotat cu ecograf, majoritatea acestor cazuri pot fi diagnosticate si tratate in regim ambulator ( dpdv endocrinologic ), si doar cele care necesita punctie-biopsie, si ulterior tratament chirurgical, trebuie indrumate catre alte institutii.

2. Patologia paratiroidiana,  cel mai frecvent hiperparatiroism, descoperit intamplator la pacienti cu hipercalcemie, sau/si litiaza renala, sau/si osteopenia, osteoporoza, sau/si simptomatologie gastro-intestinala. Se indruma catre clinici de specialitate, tratamentul fiind de multe ori chirurgical.

3. Dislipidemii:

 • primare ( genetice );
 • secundare, cu o mentiune speciala pt cele induse de tratamentul cu antiretrovirale;

4. Obezitati:

 • de aport;
 • din cadrul unor boli;
 • ca efect secundar al unor terapii medicamentoase: corticoterapie, antiretrovirale;

5. Lipodistrofii, cel mai frecvent la pacientii cu terapie antiretrovirala;

6. Toleranta inadecvata la glucoza sau Diabet zaharat. In cazul cazurilor cu Diabet zaharat insulino-necesitant, ele sunt directionate catre un serviciu de diabetologie.

7. Patologie suprarenala:

 • insuficienta suprarenala ( septicemii sau postcorticoterapie );
 • sd. Cushing endogen ( hiperplazie sau adenom de SR ) sau exogen ( corticoterapie );
 • pheocromocitom;

Cu exceptia insuficientei suprarenale, care de altfel reprezinta uneori o urgenta clinica, restul ( tinand cont de complexitatea tratamentului si a supravegherii )  se indruma catre clinici de specialitate.

8. Adenoame hipofizare  cunoscute, care ajung la noi in context infectios, sau cele descoperite intamplator la CT sau RMN, efectuate pt alte afectiuni cerebrale,  aparute in cadrul unor boli infectioase. Din lipsa posibilitatilor de investigare paraclinica, se redirectioneaza catre servicii de specialitate.

9. Patologia sanului, cel mai frecvent fiind vorba de mastoza fibrochistica, dar si descoperirea intamplatoare a unor noduli tiroidieni. Aceste paciente vor fi directionate catre servicii specializate de imagistica: echografie, mamografie, RMN, iar dupa caz spre punctie-biopsie.

10. Patologie ovariana, intalnita mai rar, se directioneaza spre ginecologie.

11. Disfunctii erectile, aparute in cadrul terapiilor specifice, de exemplu interferon sau antiretrovirale, se trateaza si se monitorizeaza pe parcursul tratamentului.

12. Osteopenie si osteoporoza, atat primara cat si secundara ( hepatite cronice virale, pacienti seropozitivi ), pot fi diagnosticate in clinica noastra datorita dotarii spitalului cu aparat de osteodensitometrie.

13. Hiponatremii,  frecvent intalnite in cadrul sectiei de terapie intensiva. Aceasta patologie a jucat un rol aparte in cursul pandemiei de covid, atat datorita capacitatii de distructie a tesutului glandular de catre virus (microtromboze ), cat si a insuficientei suprarenale aparute ca urmare a administrarii de doze mari de corticosteroizi, in formele medii si severe de pneumonie ( supresie); de asemenea am mai intalnit-o la acesti pacienti, datorita nr mare de zile de spitalizare si tratamentului care de cele mai multe ori necesita administrare parenterala (dilutie).

Dotări

 • Ecograf;
 • Aparat de masurare a masei adipoase;