Str. Dr. Calistrat Grozovici, Nr. 1, Sector 2, București

secretariatinbi@mateibals.ro

021 201 09 80

Comunicat de presa – 02.03.2022

' ); } ?>

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, protocol de colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca privind limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti (INBI MB), în calitate de Promotor al proiectului „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”, a încheiat protocolul de colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, prin care acesta se alătură proiectului, în calitate de Spital Pilot.

Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” contribuie la consolidarea sistemului de sănătate prin propuneri de politici de sănătate publică. Acesta abordează integrat unele dintre cele mai serioase probleme din Europa și de la nivel global: infecţiile asociate asistenţei medicale şi rezistenţa la antimicrobiene, care au consecinţe severe nu numai pentru sănătatea umană şi animală, ci şi pentru întreaga societate, devenind o problemă de sănătate publică generală, care necesită acţiune urgentă şi coordonare intersectorială.
La conferința de presă online organizată cu ocazia semnării protocolului de colaborare au participat peste 40 de profesioniști din domeniul sănătății și jurnaliști.

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, Dr. Cătălin Apostolescu, a atras atenția în cadrul conferinței că: „Rezistența bacteriană la antibiotice este un fenomen care vine foarte puternic din urmă și ne pune foarte mari probleme. Trebuie să înțelegem că acest fenomen nu ne privește doar pe noi infecționiștii, ci este un fenomen care are implicații în întreaga sferă medicală, pentru că, dacă vom ajunge să pierdem antibioticele, pierdem toată medicina modernă, deoarece antibioticele reprezintă temelia medicinei moderne.”

Directorul Medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, Dr. Adrian Marinescu, a declarat: „Cred că este important să plecăm de la niște cifre care ne arată o realitate în Europa. În momentul în care vorbim de secțiile de terapie intensivă, e clar că vorbim de un procent de aproximativ 10% în ceea ce privește infecțiile asociate actului medical. Sigur, în România este o subevaluare și sperăm ca acest lucru să se schimbe în curând; poate se întâmplă aceasta pentru că sunt asociate cu malpraxisul, o exprimare greșită, care nu are legătură cu realitatea. Practic, în Europa aceste infecții sunt luate ca atare, există programe care să le combată, dar nu înseamnă că există o legătură de cauzalitate, o vină din partea personalului medical.”

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Prof. univ. dr. Claudia Gherman a subliniat: „Sănătatea oamenilor și nu numai – chiar și sănătatea animalelor, a mediului – la ora actuală nu poate fi disociată de consumul de antibiotice. Rezistența la antimicrobiene nu este o problemă doar a asistenței medicale, ci este o problemă a întregii comunități. Pentru că este atât de larg răspândită și atât de complexă, sigur că nu un singur sector poate rezolva problema. Prin urmare, iată, și acest proiect se aliniază cerințelor globale.”

Strategia propusă de proiect urmăreşte alinierea demersului țării noastre la cerinţele internaţionale privind IAAM şi utilizarea de antibiotice, prin adoptarea Strategiei OMS şi a recomandărilor europene.
Principalele obiective ale proiectului sunt:

  • Dezvoltarea cadrului juridic și organizatoric pentru controlul rezistenței la antimicrobiene (AMR) și al infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM);
  • Elaborarea metodologiilor standardizate și a ghidurilor de bună practică pentru medicii de laborator/microbiologi, epidemiologi și medici de boli infecțioase în ceea ce privește diagnosticul și supravegherea infecțiilor provocate de bacteriile multirezistente și prescrierea rațională a antibioticelor;
  • Dezvoltarea capacității de comunicare și educare a profesioniștilor și a publicului larg

În cadul proiectului s-au realizat următoarele:

  • Raport de evaluare a legislației existente în domeniile cheie necesare pentru controlul rezistenței la antimicrobiene (AMR) și al infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM)
  • Cadrul Strategic Național (CSN) pentru combaterea fenomenului de rezistență la antimicrobiene (AMR) și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM)
  • Planul Național de Acțiune pentru combaterea fenomenului de rezistență la antimicrobiene în România (PNA)
  • Ghidul pentru prevenirea și limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene (AMR) și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) – Microbiologie
  • Ghidul pentru prevenirea și limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene (AMR) și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) – Epidemiologie
  • Ghidul pentru prevenirea și limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene (AMR) și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) – Boli infecțioase
  • Metodologie pentru testarea rezistenței la antimicrobiene, supraveghere a infecțiilor asociate asistenței medicale și de prescriere a antibioticelor

Toate documentele vor fi definitivate ca urmare a procesului de pilotare. Instrumentele de lucru dezvoltate în cadrul proiectului (ghiduri și protocoale) vor fi aplicate la nivelul INBI MB și în Spitalele Pilot, cu scopul de a fi îmbunătățite în urma experienței practice de utilizare a acestora. Documentele tehnice au fost elaborate de experți în microbiologie, epidemiologie, boli infecțioase și prescriere de antibiotice, angajați ai Institutului Național de Sănătate Publică, Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti și ai altor spitale de prestigiu din țară, precum și prin contribuția experților Organizației Mondiale a Sănătății.

Ca urmare a semnării protocolului de colaborare, INBI MB va pune la dispoziție spitalelor colaboratoare kituri de laborator pentru diagnosticul infecțiilor cauzate de patogeni rezistenți, care vor fi achiziționate în cadrul proiectului. De asemenea, INBI MB va asigura supravegherea și îndrumarea tehnică pentru Spitalele Pilot, prin intermediul experților tehnici medicali din cadrul proiectului, precum și cursuri de formare medicală acreditate, în domeniile microbiologie, epidemiologie, boli infecțioase/prescriere antibiotice.

Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” este realizat în parteneriat cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică și are sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, de la care s-au achiziționat servicii de expertiză tehnică. Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 – Provocări în sănătatea publică la nivel european. Bugetul proiectului este de 1,741,154 euro.

Descărcați comunicatul de presă în format pdf

Lasă un comentariu