Str. Dr. Calistrat Grozovici, Nr. 1, Sector 2, București

secretariatinbi@mateibals.ro

021 201 09 80

CONFERINȚA DE ÎNCHEIERE A PROIECTULUI PDP-8 – Proiect AMR

„Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”,

finanțat prin Mecanismului Financiar SEE 2014–2021

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti (INBI MB) a organizat Conferința de încheiere a proiectului „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”, cod proiect PDP-8. Conferința a avut loc în data de 29 august 2023, la sediul INBI MB din Strada Doctor Calistrat Grozovici 1, București, în aula Academiei Europene HIV/SIDA și s-a desfășurat în format hibrid.

La eveniment au fost prezenți ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, Acad. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI MB, Dr. Cătălin Apostolescu, directorul medical INBI MB, Dr. Adrian Marinescu, managerul proiectului PDP-8, Prof. Dr. Ștefan Sorin Aramă, reprezentanți ai Institutului Norvegian de Sănătate Publică și experți ai Organizației Mondiale a Sănătății.

Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila și Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, Acad. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel

În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele și realizările proiectului. Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila a declarat în cadrul conferinței: „Ne aflăm la sfârșitul unui proiect important care poate să schimbe fața sistemului de sănătate din România și să educe deopotrivă atât profesioniștii din domeniul sănătății care se ocupă de controlul infecțiilor, cei care nu se ocupă de controlul infecțiilor, dar sunt intermediarii între pacienți și structurile care se ocupă de controlul infecțiilor, respectiv ceilalți profesioniști din domeniu, și aș spune publicul larg, pentru că în România continuă să existe aceeași dezbatere nesfârșită, chiar agresivă, care nu ține cont de realitatea biologiei, în primul rând: faptul că microorganismele trăiesc, se străduiesc să supraviețuiască, sunt mai performante decât noi, fac lucrul ăsta de mult mai mult timp decât facem noi ca și specie și trebuie să găsim un echilibru și un control. Asta trebuie să facem.”

Acesta a preciat că s-au înregistrat progrese din punct de vedere al raportărilor infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM): „Cred că s-au întâmplat foarte multe lucruri în ceea ce priveşte controlul infecţiilor în România. Cifrele încep să se schimbe din punct de vedere al raportărilor. Aşteptăm, dacă lucrăm cu seriozitate, să înceapă să se schimbe şi cifrele şi hărţile în care România apare cu roşu din punct de vedere al bacteriilor care sunt implicate în producerea infecţiilor invazive, să înceapă să schimbe culoarea, cu toate că ne aflăm într-o zonă geografică roşie – România, Bulgaria, Grecia, Cipru, Italia, chiar şi unele zone din Franţa sunt afectate de aceste microorganisme multi-rezistente (…), spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Nordul Europei unde utilizarea antibioticelor este cu totul diferită şi accesul la antibiotice este cu totul diferit faţă de ce se întâmplă în zona noastră geografică”.

De asemenea, au fost abordate teme precumpromovarea și susținerea unui parteneriat multisectorial, la nivel național, privind problema rezistenței la antimicrobiene (RAM) – abordarea „One Health”, Planul Naţional de Acţiune dezvoltat și Ghidurile elaborate de experții medicali din cadrul proiectului în consultare cu experți ai Institutului Norvegian de Sănătate Publică și experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (ghidurile de microbiologie, epidemiologie, boli infecțioase/prescriere antibiotice) și rezultatele colaborării bilaterale România-Norvegia.

În total, peste 65 de profesioniști interesați de problematica rezistenței la antimicrobiene au participat la conferința hibrid, inclusiv reprezentanți ai Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, reprezentanți ai Asociațiilor medicilor de familie și jurnaliști.

Managerul proiectului PDP-8, Prof. Dr. Ștefan Sorin Aramă

Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” contribuie la consolidarea sistemului de sănătate prin propuneri de politici de sănătate publică. Acesta abordează integrat unele dintre cele mai serioase probleme la nivel global: IAAM şi RAM, care au consecinţe severe pentru întreaga societate, devenind o problemă de sănătate publică generală, care necesită acţiune urgentă şi coordonare intersectorială. Strategia propusă de proiect urmăreşte alinierea țării noastre la cerinţele internaţionale privind IAAM şi utilizarea judicioasă a antibioticelor, prin adoptarea Strategiei OMS şi a recomandărilor europene.

Spitalele implicate în proiect au fost: INBI MB, în calitate de Promotor de Proiect, Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în calitate de Spitale Pilot.

Planul Naţional de Acţiune, Ghidurile și celelalte documente din proiect pot fi consultate pe pagina web a INBI MB, mateibals.ro, secțiunea Proiecte. (https://mateibals.ro/proiecte/pdp-8-proiect-amr/).

Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” a fost coordonat de Ministerul Sănătății, s-a derulat în parteneriat cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică și a avut sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, de la care s-au achiziționat servicii de expertiză tehnică. Proiectul a fost finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 – Provocări în sănătatea publică la nivel european. Bugetul proiectului: 1,741,154 euro. Date contact proiect: website: https://mateibals.ro/proiecte/pdp-8-proiect-amr/; adresa e-mail: proiect.amr@yahoo.com. Pentru informații oficiale despre Granturile SEE 2014-2021 accesați www.eeagrants.orgwww.eeagrants.ro și www.ro-sanatate.ms.ro.

Descarcare comunicat in format pdf.