Str. Dr. Calistrat Grozovici, Nr. 1, Sector 2, București

secretariatinbi@mateibals.ro

021 201 09 80

COMUNICAT – Delegație de la Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia, în vizită în România

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti (INBI MB) a organizat, în perioada 17-19 ianuarie 2023, vizita la București a unei delegații de la Departamentul de prevenție și pregătire a infecțiilor, de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică. Aceasta s-a derulat în cadrul proiectului „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”, implementat de INBI MB.

În prima zi a vizitei, delegația norvegiană, formată din Dr. Miriam Sare, specialist în Microbiologie medicală, Dr. Mari Molvik, specialist în Medicină comunitară, Dr. Christine Årdal, expert în Controlul și prevenția infecțiilor și în rezistența la antibiotice și Horst Bentele, expert în Controlul și prevenția infecțiilor și în rezistența la antibiotice, s-a întâlnit la INBI MB cu Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Picture1
Delegația din Norvegia, alături de Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Managerul de Proiect PDP-8, Prof. Dr. Ștefan Sorin Aramă, Managerul INBI MB, Dr. Cătălin Apostolescu, Directorul medical INBI MB, Dr. Adrian Marinescu și Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, Acad. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel

 

Printre obiectivele vizitei delegației din Norvegia în țara noastră s-au numărat înțelegerea mai bună a provocărilor activității medicale din spitalele pilot și progresele făcute prin aplicarea ghidurilor de specialitate (microbiologie, epidemiologie, boli infecțioase/prescriere antibiotice), în scopul finalizării optime a documentelor din proiect. Ghidurile dezvoltate în cadrul proiectului sunt instrumente profesionale pentru uniformizarea procedurilor de limitare a rezistenței la antimicrobiene și a infecțiilor asociate asistenței medicale.

În prima zi a vizitei, derulată în INBI MB, au avut loc prezentări științifice pe temele prescriere antibiotice, microbiologie și epidemiologie, la care au participat Managerul Institutului, Directorul medical și medici din Institut. Ulterior, experții din Norvegia au vizitat secții clinice ale INBI MB, precum și laboratoarele de Microbiologie și Genetică.

Picture2
Medicii specialiști de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” au prezentat situația din România privind problematica rezistenței la antimicrobiene, a infecțiilor asociate asistenței medicale și gestionarea prescrierii de antibiotice

 

În a doua zi a vizitei, echipa din Norvegia a vizitat Spitalul Universitar de Urgență Elias (SUUE), unul dintre spitalele pilot în cadrul proiectului. Cu această ocazie, au avut loc prezentări științifice, la care au participat Managerul SUUE, Dr. Mugur Ardelean, Directorul medical, Conf. Dr. Dragoș Bumbăcea și medici din spital. Ulterior, delegația a vizitat secții clinice din spital și laboratorul de Microbiologie.

Picture3
Echipa de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, în vizită la Spitalul Universitar de Urgență Elias, 18 ianuarie 2023, București

 

În ultima zi petrecută în România, experții norvegieni s-au întâlnit cu Directorul General al Institutului Național de Sănătate Publică, Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile și cu experți din INSP. După sesiunea de prezentări științifice, experții prezenți au participat la un workshop în format hibrid, alături de experți medicali ai proiectului.

Picture4Picture5
Echipa din Norvegia, în vizită la Institutul Național de Sănătate Publică, 19 ianuarie 2023, București

 

Vizita de la București a avut loc după vizita de studiu organizată în Norvegia în perioada 15-18 noiembrie 2022, la care a participat un grup de 23 de medici de la cele 6 spitale din România implicate în proiect (11 microbiologi, 6 medici infecționiști, 1 medic terapie intensivă și 5 medici epidemiologi). Scopul vizitei de studiu a fost prezentarea către medicii români a modului de lucru al colegilor norvegieni în domeniul controlului infecțiilor asociate asistenței medicale și gestionarea prescrierii de antibiotice.

Vizitele bilaterale au fost posibile întrucât România a primit fonduri prin Mecanismului Financiar Spațiul Economic European (SEE) 2014-2021 pentru a consolida activitatea împotriva rezistenței la antimicrobiene (RAM) și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) prin proiectul implementat de INBI MB. Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” contribuie la consolidarea sistemului de sănătate prin propuneri de politici de sănătate publică. Acesta abordează integrat unele dintre cele mai serioase probleme la nivel global: infecţiile asociate asistenţei medicale şi rezistenţa la antimicrobiene, care au consecinţe severe pentru întreaga societate, devenind o problemă de sănătate publică generală, care necesită acţiune urgentă şi coordonare intersectorială. Strategia propusă de proiect urmăreşte alinierea țării noastre la cerinţele internaţionale privind IAAM şi utilizarea judicioasă a antibioticelor, prin adoptarea Strategiei OMS şi a recomandărilor europene.

Spitalele implicate în proiect sunt: Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti (INBI MB), în calitate de Promotor de Proiect, precum și Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în calitate de Spitale Pilot.

Toate rezultatele proiectului pot fi consultate pe pagina mateibals.ro, secțiunea Proiecte (https://www.mateibals.ro/index.php/cercetare-si-proiecte/pdp-8-proiect-amr).

Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” este coordonat de Ministerul Sănătății și derulat în parteneriat cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică și are sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, de la care s-au achiziționat servicii de expertiză tehnică. Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 – Provocări în sănătatea publică la nivel european. Bugetul proiectului este de 1,741,154 euro. Date contact proiect: website: https://www.mateibals.ro/index.php/cercetare-si-proiecte/pdp-8-proiect-amr; adresa e-mail: proiect.amr@yahoo.com. Pentru informații oficiale despre Granturile SEE 2014-2021 accesați www.eeagrants.orgwww.eeagrants.ro și www.ro-sanatate.ms.ro.

Documente:

Descărcați comunicatul în format pdf

Lasă un comentariu