Str. Dr. Calistrat Grozovici, Nr. 1, Sector 2, București

secretariatinbi@mateibals.ro

021 201 09 80

Comunicat de presă – 29.09.2022

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” prezintă rezultatele din cadrul proiectului privind limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti (INBI MB), în calitate de Promotor al proiectului „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”, a prezentat, în cadrul conferinței de presă organizată în data de 29 septembrie 2022, principalele rezultate obținute în această etapă a proiectului.
În colaborare cu Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, INBI MB desfășoară un program pilot privind limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM).
Strategia propusă de proiect urmăreşte alinierea demersului țării noastre la cerinţele internaţionale privind IAAM şi utilizarea de antibiotice, prin adoptarea Strategiei OMS şi a recomandărilor europene.
La conferința de presă online au participat peste 40 de profesioniști din domeniul sănătății, jurnaliști, precum și decidenți importanți. Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila a declarat în cadrul conferinței că:

Discutăm despre o problemă care de foarte mult timp este în dezbatere publică, amploarea ei poate a fost mai puțin cunoscută, raportările erau insuficiente, subdimensionate față de realitate și ne dorim să cunoaștem realitatea, să putem interveni și mai ales să protejăm pacienții de infecțiile grave, infecțiile invazive, care le pun viața în pericol. Nu ne angajăm că o să eradicăm infecțiile asociate asistenței medicale, nu există așa ceva, dar important este să cunoaștem realitatea și să acționăm acolo unde tipul acestor infecții sau germenii care produc aceste infecții sunt foarte periculoși și pot să pună în pericol sănătatea și viața pacienților – cred că acesta este scopul acestui proiect. Și mai este un lucru important pe care îl menționez întotdeauna: controlul utilizării antibioticelor, limitarea utilizării antibioticelor doar pentru situațiile care impun acest lucru este esențială.

Directorul Medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, Dr. Adrian Marinescu, a declarat: „Fenomenul legat de rezistența la antimicrobiene și ceea ce se întâmplă cu infecțiile asociate actului medical nu înseamnă altceva decât o normalitate pentru un sector medical care vrea să aibă, până la urmă, o realitate legată de aceste infecții. Ele sunt infecții asociate actului medical, nu înseamnă nici malpraxis, nu înseamnă nici infecții nosocomiale, așa cum le numeam și le consideram înainte, legate strict de un act medical cu probleme – nu este deloc așa – oriunde în lume există aceste infecții asociate actului medical, există și în România și ceea ce vom face prin acest proiect este să ne lămurim că avem o realitate, avem un diagnostic care să fie pus corect și în final să putem să avem niște direcții clare.„.

Etapa de pilotare, în care se află proiectul în acest moment, are la bază ghidurile de specialitate (Microbiologie, Epidemiologie, Boli infecțioase) dezvoltate în cadrul proiectului. Prevederile acestora sunt aplicate în fiecare dintre cele 6 spitale, unde se utilizează kituri de laborator achiziționate în cadrul proiectului, pentru diagnosticul infecțiilor cauzate de germeni rezistenți la antibiotice. De asemenea, INBI MB asigură supravegherea și îndrumarea tehnică pentru Spitalele Pilot, prin intermediul experților tehnici medicali din cadrul proiectului.

E clar că acest subiect, al infecțiilor asociate asistenței medicale și al rezistenței bacteriilor la antibiotice, este unul extrem de important în zona sănătății publice. Cunosc bine acest proiect, am și lucrat în prima parte a proiectului, am fost implicat direct. Discutăm despre un proiect care oferă, pentru prima dată, după foarte mult timp, instrumentele profesionale care vor permite, alături de politicile publice pe care toți trebuie să le implementăm, uniformizarea procedurilor. (…) O politică rațională de prescriere a antibioticelor, atât din punct de vedere al tipului de antibiotic, cât și al duratei tratamentului, regulilor după care se face tratamentul antibiotic, este esențială pentru a limita cât mai mult emergența rezistenței bacteriene la acest tip de substanțe” , a mai subliniat Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Urmare a experienței practice de utilizare în spitalele pilot a instrumentelor de lucru dezvoltate în cadrul proiectului, acestea vor fi definitivate în ultima parte a proiectului. Ghidurile de specialitate, Metodologia pentru testarea rezistenței la antimicrobiene, supraveghere a infecțiilor asociate asistenței medicale și de prescriere a antibioticelor, precum și Cadrul Strategic Național și Planul Național de Acțiune pot fi consultate în forma actuală accesând https://www.mateibals.ro/index.php/cercetare-si-proiecte/pdp-8-proiect-amr.
Aceste instrumente de lucru au fost elaborate de medici cu expertiză în microbiologie, epidemiologie, boli infecțioase și prescriere de antibiotice, angajați ai Institutului Național de Sănătate Publică, Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti și ai altor spitale de prestigiu din țară, precum și prin contribuția experților OMS.
Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” contribuie la consolidarea sistemului de sănătate prin propuneri de politici de sănătate publică. Acesta abordează integrat unele dintre cele mai serioase probleme din Europa și de la nivel global: infecţiile asociate asistenţei medicale şi rezistenţa la antimicrobiene, care au consecinţe severe nu numai pentru sănătatea umană şi animală, ci şi pentru întreaga societate, devenind o problemă de sănătate publică generală, care necesită acţiune urgentă şi coordonare intersectorială.

Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” este realizat în parteneriat cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică și are sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, de la care s-au achiziționat servicii de expertiză tehnică. Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 – Provocări în sănătatea publică la nivel european. Bugetul proiectului este de 1,741,154 euro. Date contact proiect: website: https://www.mateibals.ro/index.php/cercetare-si-proiecte/pdp-8-proiect-amr; adresa e-mail: proiect.amr@yahoo.com. Pentru informații oficiale despre Granturile SEE 2014-2021 accesați www.eeagrants.org, www.eeagrants.ro și www.ro-sanatate.ms.ro.

Descărcați comunicatul de presă în format pdf

Lasă un comentariu