Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti (INBI MB) și Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia, parteneri în cadrul proiectului „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”, au organizat o vizită de studiu în Norvegia, pentru a prezenta delegaților români modul de lucru al colegilor norvegieni în domeniul controlului infecțiilor asociate asistenței medicale și gestionarea prescrierii de antibiotice.
Un grup de 23 de medici de la cele 6 spitale din România implicate în proiect (11 microbiologi, 6 medici infecționiști, 1 medic terapie intensivă și 5 medici epidemiologi) au participat la vizita de studiu, care a avut loc pe parcursul a patru zile, în perioada 15-18 noiembrie 2022.
Grupul din România a avut întâlniri cu experți din Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia, un spital privat (Spitalul Diakonhjemmet, Oslo) și un spital universitar (Spitalul Universitar Akershus (Ahus), Oslo), pentru a obține o perspectivă asupra modului în care se gestionează în sistemul medical norvegian problematica prevenirii și controlului infecțiilor și prescrierii de antibiotice.
Spitalul Universitar Akershus (Ahus) este un spital public care asigură servicii medicale pentru o arie ce cuprinde aproximativ 10% din populația Norvegiei. Aici grupul de medici din România a avut întâlniri cu experți din domeniul bolilor infecțioase, microbiologiei, controlului infecțiilor și a vizitat unitatea de primiri urgențe, laboratoarele, departamentul de control al infecțiilor.
La Spitalul Diakonhjemmet, delegația s-a întâlnit cu conducerea departamentului de control al infecțiilor, conducerea Clinicii de Medicină și membri ai echipei de prescriere de antibiotice, care au prezentat modul în care spitalul implementează programul de control al infecțiilor, precum și provocările legate de acesta.
Ultima zi a inclus un workshop cu prezentări studii de caz și discuții interactive ce au avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a necesității parteneriatului între infecționiști, microbiologi, medici responsabili de controlul infecțiilor pentru implementarea eficientă a programelor de utilizare judicioasă a antibioticelor și de control al infecțiilor. La workshop au participat experți de la Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia și de la Spitalul Universitar din Oslo, împreună cu medicii din delegația română.
Vizita de studiu a fost posibilă întrucât România a primit fonduri SEE pentru a consolida activitatea împotriva rezistenței la antimicrobiene (RAM) și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) prin proiectul implementat de INBI MB. Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” contribuie la consolidarea sistemului de sănătate prin propuneri de politici de sănătate publică. Acesta abordează integrat unele dintre cele mai serioase probleme la nivel global: infecţiile asociate asistenţei medicale şi rezistenţa la antimicrobiene, care au consecinţe severe pentru întreaga societate, devenind o problemă de sănătate publică generală, care necesită acţiune urgentă şi coordonare intersectorială. Strategia propusă de proiect urmăreşte alinierea demersului țării noastre la cerinţele internaţionale privind IAAM şi utilizarea judicioasă a antibioticelor, prin adoptarea Strategiei OMS şi a recomandărilor europene.
Spitalele implicate în proiect sunt: Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti (INBI MB), în calitate de Promotor de Proiect, precum și Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în calitate de Spitale Pilot.
Toate rezultatele proiectului pot fi consultate pe pagina mateibals.ro, secțiunea Proiecte (https://www.mateibals.ro/index.php/cercetare-si-proiecte/pdp-8-proiect-amr).
Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” este coordonat de Ministerul Sănătății și derulat în parteneriat cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică și are sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, de la care s-au achiziționat servicii de expertiză tehnică. Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 – Provocări în sănătatea publică la nivel european. Bugetul proiectului este de 1,741,154 euro. Date contact proiect: website: https://www.mateibals.ro/index.php/cercetare-si-proiecte/pdp-8-proiect-amr; adresa e-mail: proiect.amr@yahoo.com. Pentru informații oficiale despre Granturile SEE 2014-2021 accesați www.eeagrants.org, www.eeagrants.ro și www.ro-sanatate.ms.ro.
Documente: