Str. Dr. Calistrat Grozovici, Nr. 1, Sector 2, București

secretariatinbi@mateibals.ro

021 201 09 80

Ce ar trebui sa stim despre medicamentele antivirale

Ce sunt antiviralele?
Antiviralele sunt medicamente (sub formă de comprimate/ sirop / pulbere pentru inhalaţii) care sunt active asupra virusurilor gripale. În timp ce CDC recomandă vaccinarea drept cel mai important mijloc în prevenirea gripei, antiviralele sunt a doua linie de apărare împotriva gripei. Antiviralele sunt diferite de antibiotice şi se eliberează din farmacii numai pe bază de reţetă.

Ce antivirale sunt recomandate in acest sezon de gripă?
În sezonul de gripă 2010-2011 sunt recomandate două antivirale. Denumirile comerciale ale acestora sunt Tamiflu® (cu denumirea comună internaţională Oseltamivir) şi Relenza® (cu denumirea comună internaţională Zanamivir). Tamiflu® este disponibil sub formă de capsule şi sirop, iar Relenza® sub formă de pulbere pentru inhalaţii.

Ce antivirale sunt recomandate in acest sezon de gripă?
În sezonul de gripă 2010-2011 sunt recomandate două antivirale. Denumirile comerciale ale acestora sunt Tamiflu® (cu denumirea comună internaţională Oseltamivir) şi Relenza® (cu denumirea comună internaţională Zanamivir). Tamiflu® este disponibil sub formă de capsule şi sirop, iar Relenza® sub formă de pulbere pentru inhalaţii.

Cine ar trebui să ia medicamente antivirale?
Este foarte important ca antiviralele să fie utilizate de la început în tratarea gripei, la persoanele cu forme severe de boală (ex. persoanele care necesită spitalizare) şi la persoanele cu risc crescut de a face complicaţii (vezi caseta de mai jos). Cele mai multe persoane bolnave de gripă nu necesită tratament antiviral.

Care sunt beneficiile antiviralelor?
Atunci când sunt utilizate în tratamentul gripei, aceste medicamente ameliorează simptomele şi scurtează perioada de boală cu 1-2 zile. De asemenea, ele pot preveni apariţia complicaţiilor serioase ale gripei.

Când ar trebui utilizate antiviralele pentru tratament?
Studiile au arătat că antiviralele au eficienţă maximă atunci când sunt utilizate în primele 2 zile de boală. Totuşi, există efecte benefice şi atunci cînd sunt administrate după 48h de la debut, mai ales în cazul persoanelor cu risc crescut de complicaţii, sau la pacienţii cu forme severe de boală (ex. respiraţie dificilă, dureri/presiune la nivelul pieptului sau confuzie).

Cât timp ar trebui utilizate antivirale?
Pentru tratamentul gripei, Tamiflu® şi Relenza® sunt indicate de obicei 5 zile, dar pacienţii spitalizaţi pentru gripă pot avea nevoie de medicaţie mai mult de 5 zile.

Sunt indicate antiviralele la copii?
Da, antiviralele sunt indicate la copii.
Tamiflu® este aprobat pentru tratarea copiilor cu vîrstă ≥ 1 an. Se găseşte sub formă de sirop sau capsule. În cazul în care medicul prescrie capsule şi copilul nu le poate înghiţi, capsula se poate deschide şi conţinutul ei se poate dizolva în orice lichid plăcut la gust, iar copilul poate primi amestecul astfel obţinut.

Relenza® este recomandat pentru tratarea copiilor cu vîrstă ≥ 7 ani şi fără probleme respiratorii (ex. astm bronsic) sau boli de inimă. Este condiţionat sub formă de pulbere pentru inhalaţii orale, care se administrează cu ajutorul unui dispozitiv diskhaler.

Sunt indicate antiviralele femeilor însărcinate?

Da. În acest moment nu există studii care să sugereze că antiviralele ar avea efecte negative asupra femeilor însărcinate sau fătului. În cazul gravidelor, gripa poate evolua sever, cu complicaţii grave şi chiar deces, care pot fi însă prevenite prin utilizarea medicaţieii antivirale. În acest moment, Tamiflu® este medicamentul indicat pentru femeile însărcinate care au gripă.

Care sunt efectele adverse ale antiviralelor?

Efectele adverse sunt diferite pentru fiecare antiviral.

Tamiflu® este utilizat din 1999. Efectele adverse cele mai frecvente sunt greaţa şi vărsăturile. Ele apar de obicei în primele 2 zile de tratament. Riscul acestora scade dacă medicamentul este administrat cu alimente, în timpul mesei.

Relenza® este utilizat din 1999. Efectele adverse cele mai frecvente sunt: ameţeală, sinuzită, rinoree, tuse, diaree, greaţă, dureri de cap. Relenza® mai poate determina wheezing sau probleme respiratorii la persoanele cu boli pulmonare cronice.

Rareori, mai pot fi observate stări confuzionale sau comportamente anormale, în special la copiii trataţi cu antivirale. Gripa poate determina şi ea astfel de modificări comportamentale. Persoanele care primesc terapie antivirală trebuie monitorizate atent şi în cazul apariţiei unor tulburări de comportament sau stări confuzionale, acestea trebuiesc raportate imediat personalului medical.

În cazul în care v-a fost prescris un antiviral, întrebaţi medicul cum se utilizează şi care sunt posibilele efecte adverse ale acestuia.

Grupele populaţionale la risc pentru forme severe de grip
  1. Copiii < 2 ani* (şi mai ales < 6 luni)
  2. Adulţii ≥ 65 ani
  3. Femeile însărcinate şi lehuze în primele 2 săpt după naştere
  4. Persoanele cu boli cronice ( astm, boli cardiace, boli pulmonare) şi persoanele al căror sistem imunitar este afectat (diabet, HIV)
  5. Persoanele cu vîrstă < 19 ani care urmează tratament prelungit cu aspirină

*De asemenea, copiii între 2 şi 5 ani prezintă risc de apariţie a complicaţiilor mai mare decât copiii > 5 ani, dar acest risc este net mai mic decât la copiii < 2


Material preluat şi adaptat după CDC.
Bibliografie:
http://www.flu.gov
http://www.cdc.gov/flu

Ce ar trebui sa stim despre medicamentele antivirale

Format PDF

Descarcă